Istoric

 

Pe un ispisoc, scris, ca atatea altele, “in orasul Domnii Meli, in targul Iasilor, de Carp, diiac za Divan”, in 1763, se vorbeste de “bisarica cia nooi ot Bucium”.
Pe evangelia tiparita la Iasi, de Mitropolitul Calimah in 1762 si daruita bisericii Sfantului Nicolae, se spune ca biserica e “zidita in zilele lui Io Grigore Ioan vv. , in anul 1762, iunie 22 de catre Mitropolitul Gavril al Moldovei”.
S-ar parea ca Grigore, fiul lui Ioan Callimachi ar fi ctitor si totusi cuvintele crise de Mitropolit pe Evanghelie nu-l numesc pe Grigore ctitor.
Pisania, alcatuita tot de batranul Mitropolitul, ne lamureste cine e intaiul ctitor al Bisericii: “Ilustre Principe Ioane, prea divine, ca o floare cu totul de aur, a lui Teodor, din temelie cu stralucire ai ridicat acest templu. Ci, eu ruga voi face catre Domnul, ca ramurile din Tine, ilustru sa straluceasca ppisaniavechee tronurile moldo-vlahilor din providenta lui Hristos”  
1762, octombrie,1
Ioan Th. Callimachi va fi zidit “de iznoava” Biserica Sfantului Nicolae, pe locul unde fusese inainte o biserica mai veche. Dovada stau si multe odoare datate in secolul al XVI-lea.  Tot “de iznoava”, Ioan Callimachi zidea biserica si in Campulung, in locul celei de lemn pe care o ridicase  tatal sau, Teodor Calmasul. pisaniarom

Dar nici domnul (la Bucium si la Campulung) nici fratele acestuia, Mitropolitul Gavril nu cutezau sa ridice turle pe biserici, ca Stefan cel Mare si Sfant sau Vasile Lupu.
In secolul al XVII-lea, familia domnitoare Callimachi a preluat si continuat ingrijirea satului domnesc Bucium, asigurand o buna desfasurare a vietii bisericesti. Aceasta familie a dat tarii patru domni si un Mitropolit.
Teodor, intemeietorul familiei, cu numele initial Calmasul, din partile Orheiului basarabean, avand ca sotie pe Nastasia din Campulung, a ajuns parcalab de Hotin si vornic.
Ioan, fiul lui Teodor, a studiat la Liov (Lemberg), in Polonia si a ajuns la Constantinopol mare dragoman (1741-1758); stia latina, turca, polona, italiana, greaca, rusa si franceza. A sustinut la Poarta interesele Tarii Romane, avand relatii cu toti ambasadarii straini atasati pe langa sultan. Intre 1758-1761, a fost domnitor al Moldovei. Atat el, cat si fratele sau, Gheorghe (viitorul Mitropolit Gavril, supranumit Tesalonicul) au avut ca profesor pe invatatorul sarb Dositeiu Obradovici, fabulistul.
Ioan Callimachi a fost schimbat de catre Imperiul Otoman – puterea suzerana – prin fiul sau, Grigore (1761-1764 si 1767-1769).
Mitropolitul Grigore Callimachi, fratele voievodului, s-a aflat in fruntea Bisericii din 
douazeci si sase de ani (1760-1786).