Slujbă arhierească

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bucium, Protopopiatul Iaşi 2, l-a avut ca oaspete în dimineața zilei de 12 ianuarie 2014 pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, precum și ierom. Irineu Bălan, stareţul Mănăstirii Bucium.
La slujba arhierească a fost prezent un număr mare de credincioși, mulți dintre ei fiind nevoiți să asiste la serviciul religios din curtea lăcașului de cult.
După tradiţionala întâmpinare cu pâine şi cu sare de la poarta de intrare în curtea bisericii, IPS Teofan a fost primit de credincioșii ieșeni cu flori şi cu lumânări aprinse în mâini, după care a debutat slujba Sfintei Liturghii în interiorul lăcașului de cult. Sfânta Liturghie a fost precedată de rostirea rugăciunii arhierești de dezlegare, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Mira” din Iași, dirijat de prof. Petronela Dârțu.
parohie_bucium_ips_mitropolit_teofan_foto_tudorel_rusu_13După citirea Evangheliei zilei, cea de la Matei capitolul 4, versetele 12-17, a fost rostit cuvântul de învățătură de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi, în special copii, cu Sfintele Taine, au urmat cuvântările de final susţinute de pr. protopop Vilie Doroșincă şi pr. Dumitru Carp, parohul de la Bucium.
„Cred că Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, atunci când a acceptat să oficieze Sfânta Liturghie la această biserică, s-a gândit și la faptul că în această parohie se desfășoară activități cu totul și cu totul deosebite, atât misionare, pastorale, administrative, dar mai cu seamă activități social-filantropice. Enoriașii din această comunitate au fost și sunt alături de cei aflați în necazuri, recent construind o casă unei familii a cărei locuință a fost incendiată. Mai mult decât aceasta, pe raza acestei parohii se găsește Căminul de bătrâni «Sfinții Împărați Constantin și Elena» al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care se bucură de tot sprijinul preotului Carp și a credincioșilor pe care-i păstorește”, a subliniat părintele protopop Vilie Doroșincă. „Fiind așezați între mănăstiri și cunoscând rânduiala monahală, credincioșii noștri ne-au învățat și pe noi, preoții, ce înseamnă ascultarea, anume că în ascultare stă credința. Credincioșii pe care îi păstoresc au ajutat zeci de parohii atât din Iași, cât și din întreaga țară”, a adăugat și pr. paroh Dumitru Carp.

Sursa 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *